pirmdiena, 2008. gada 8. septembris

Kas ir funkcionālā pārtika?

Visā pasaulē un arī Latvijā ir strauji pieaugusi saslimstība ar dažādām slimībām, kā sirds un asinsvadu, aptaukošanās, kā arī ar dažādas gremošanas orgānu slimības. Visas šīs saslimstības ietekmē uzturs, tāpēc, lai novērstu šo saslimšanu riska faktorus un sekmētu veselīgu un sabalansētu uzturproduktu ražošanu, tirgū ir ienākusi jauna pārtikas produktu grupa – funkcionālā pārtika.

Funkcionālā pārtika ir pārtikas produktu grupa ar noteiktām bioloģiski aktīvām sastāvdaļām, kas pozitīvi ietekmē cilvēka organisma funkcijas, tādejādi palīdzot saglabāt veselību un uzlabot vispārējo pašsajūtu, pie tam svarīgs faktors šeit ir saslimstības riska samazināšana un izsargāšanās no saslimšanas.

Funkcionālās pārtikas aktīvās vielas var ietekmēt:
1) ar vecumu saistītās izmaiņas gan šūnu, gan vesela organisma līmenī
2) hormonu-atkarīgo vēža tipu veidošanos
3) svara un tauku depozīta izmaiņas
4) smadzeņu darbību

Patlaban Eiropas Savienībā ir reģistrēti tikai 3 absolūti dabiski funkcionālās pārtikas veidi (nepārveidoti, bez mākslīgi pievienotām papildu vielām):
• Medus
• Pienskābās baktērijas dabiski saturošie piena produkti
Tahitian noni sula
Tirgū ir daudz atvasināto un mākslīgi veidoto produktu, kas satur vērtīgas sastāvdaļas, bet tie jau ir cilvēka veidoti.

SVARĪGI! Funkcionālā pārtika neārstē slimības, bet samazina to risku. Funkcionālos produktus ieteicams lietot ikdienas uzturā zarnu trakta darbības, sirds, asinsvadu un imūnsistēmas nostiprināšanai

Bezmaksas informatīvais seminārs par funkcionālo pārtiku (ar akcentu uz Tahitian noni sulu un tās lietošanas labvēlīgo ietekmi) notiks PIRMDIEN 15.septembrī 18.00-19.30 Biznesa augstskolas Turība (Graudu iela 68, Rīga) C213.auditorijā. Visi interesenti laipni gaidīti.

Nav komentāru: